Zatrucie 200 uczniów – interwencja PSSE w Wejherowie

Jak podają nasze źródła, pierwsze objawy zatrucia układu pokarmowego pojawiły się u uczniów ze szkół w gminie Gniewino już późnym wieczorem 8 listopada. Gdy jednak następnego dnia do tego grona dołączyło kilkadziesiąt kolejnych dzieci, podjęto odpowiednie kroki. Potrzebującym i tym, u których było podejrzenie przedostania się bakterii do układu pokarmowego, udzielono stosownej pomocy oraz wsparcia i doradztwa medycznego. Dwoje uczniów trzeba było hospitalizować, a badania, które zostały zlecone Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wejherowie jasno potwierdziły, że ogniskiem choroby były bakterie salmonelli.

Podjęte przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego dochodzenie pozwoliło ustalić, że wspólnym mianownikiem, który mógł łączyć wszystkie zanotowane przypadki zatrucia w gminie Gniewino, mógł być catering, z którego korzystała każda z placówek edukacyjnych. Szybko udało się również zlokalizować miejsce skąd posiłki wędrowały do szkół, a był to Hotel Mistral Sport****, znany w naszym powiecie również pod nazwą Centrum Sportowe-Konferencyjne.

Na skutek szybkiej interwencji udało się porozumieć z zarządem Hotelu Mistral, który bez problemu zgodził się na przeprowadzenie badań pionu kuchennego na swoim terenie oraz poddał się wszelkim procedurom mającym na celu wykluczenie go z grona podejrzanych. Kontrola podjęta przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego z Wejherowa odbyła się w dniach 17-18 listopada 2016 roku i po dogłębnej analizie próbek, jasno wykazała, iż Centrum Sportowo-Konferencyjne z Gniewina nie mogło być źródłem powodującym zatrucie blisko 200 uczniów z naszego powiatu. Na dzień dzisiejszy trwają dalsze badania w celu ustalenia pochodzenia bakterii, które to nie zostało jeszcze wykryte. Miejmy nadzieję, że niedopatrzenie w łańcuchu dostaw posiłków dla dzieci zostanie niedługo odnalezione, a osoby odpowiedzialne za nie poniosą stosowne konsekwencje swojego zaniedbania.